06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Kutyák és macskák vitaminszükségletei

Gyakori kérdés az állatorvosi rendelőkben: Kell-e külön vitaminpótlást biztosítani a házi kedvenceknek?

Amennyiben a gazdi valóban jó minőségű gyári száraztápot etet kedvencével, szinte biztos, hogy nem lesz szükség külön vitaminpótlásra, hiszen a táp mindent tartalmaz, ami egészség megőrzéséhez szükséges. Optimális mennyiségben tartalmaz vitaminokat, makro- és mikroelemeket
és más szükséges összetevőket is.

Más a helyzet, ha kedvencünk egyodalúan táplálkozik. Ilyenkor a megevett táplálék nem feltétlenül tartalmazza a szükséges összetevőket megfelelő mennyiségben. Ilyenkor szükséges lehet a vitaminpótlás. Ha különféle vitaminok tartósan hiányoznak, akkor az állat előbb-utóbb megbetegszik, ún. vitaminhiány betegség fejlődik ki. A boltok polcain és a webáruházakban rengeteg készítmény közül választhatunk, jobban tesszük, ha mi magunk nézünk utána, hogy mivel érdemes kedvencünket etetni. Mutatjuk, milyen tápanyagokra van szükség a kutyánknak és a macskáknak!

A macska vitaminigénye jelentősen nem különbözik a többi húsevő állatétól, kivéve az A-vitamint, amelyet a macska nem tud előállítani karotinokból (például répából). Ezt az igényét csak állati eredetű forrásból tudjuk pótolni, amely nagy mennyiségben található meg a májban, viszont ha nagyon sok májat esznek, súlyos csontelváltozások, csonttorzulások lépnek fel.

Ivartalanított kandúroknál oda kell figyelni a táplálék összetételére, ezek az állatok fokozottan hajlamosak húgykõ képzõdésre.

Fiatal kölyköknek és szoptatós anyaállatoknak kifejezetten javasolt a vitamin- és ásványi anyag kiegészítés.

 

Probiotikumok – antibiotikumok szedése, fertőzések és élősködők, stressz vagy az időskor beköszönte miatt gyengülhet a bélflóra, ez hasmenést vagy túlzott bélgáztermelődést okozhat, meggyengülhet az immunrendszer.

Ízületek támogatása – Gyulladásos folyamatok alakulhatnak kinemcsak örökletes problémák, hanem a nem megfelelő táplálás, az ízületek túlterhelése (túl sok mozgás, hosszú túrák kölyökkorban), valamint balesetek, vagy egy-egy rossz mozdulat következtében is. Különösen jó, ha halat, vagy halolajat, Omega 3 zsírsavak, a glükozamint, chondroitint vagy kollagént építesz be az étrendjébe.

Májfunkciók javítása – A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, a méregtelenítésben, egyes vegyületek termelésében és tárolásában, illetve része az immunrendszer működésének. A gyógyszerek, vírusos, gombás vagy bakteriális fertőzések, veleszületett betegségek, fejlődési rendellenességek, egyéb egészségügyi problémák (vérszegénység, Cushing-kór, szívférgesség, szívbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás és daganat) esetében alakulhat ki májbetegség – a Q10 koenzim, C- és E-vitamin hasznosak a máj számára.

Szőr- és bőr állapotának javítása – A kutya szőre árulkodik kedvenced általános állapotáról: ha dús és fényes, az az egészség jele, azonban a fénytelen, töredezett szőr valamilyen problémára figyelmeztet! Ilyenkor jól teszed, ha nagyobb figyelmet szentelsz az életmódra, a táplálásra és az ápolásra: Omega-3 és Omega-6, lazacolaj, folsav és biotin csodát művelnek majd a kedvencével.

Figyelem! A zsírban oldódó vitaminok túladagolhatók, adagolásuk körültekintést igényel.
Vitaminadás előtt célszerű kikérni állatorvos véleményét az alkalmazott készítményről és az adagolás hosszáról.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!