06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

A bűzmirigyről

Honnan tudhatom, hogy a kutyám bűzmirigyei problémát okoznak?

Van néhány klasszikus tünet az anális mirigyproblémákkal kapcsolatban:

  • Robogva húzzák a feneküket a padlón – szánkázás
  • Túlzottan nyalják/rágják a hátsó lábukat vagy a fenék körül
  • Fájdalom érintéskor a végbélnyílás vagy a farok tövében
  • Látható duzzanat a végbélnyílás oldalán
  • Nehézség vagy fájdalom a székletürítés során
  • Nagyon kellemetlen szag

Mikor kell tisztítani?

Az egyik leggyakoribb kérés, amellyel a gazdik állatorvoshoz fordulnak, az a bűzmirigy (tudományosabban perianális mirigy) tisztítása.

Mi is ez a mirigy?

A perianális mirigy páros szerv, amely a végbélnyílás falába kétoldalt van beágyazódva a záróizmok közé.

Mi a szerepe?

Amikor az állat székletet ürít, ennek a mirigynek a váladéka rákenődik a széklet felszínéne és egyedi szagmintát kölcsönöz annak. Olyan, mint egy névjegy, ezért szaglásszák egymás ürülékét a kutyák.

Mikor kell kinyomni?

Bizonyos esetekben a mirigyek kivezető csöve (amelyek a végbélbe nyílnak) elzáródik, ekkor a mirigyek tartalma nem tud természetes úton kiürülni.
Ez feszítő érzést okoz a kutyának, megjelennek a jellegzetes tünetek.

Szánkázás” alakul ki – a kutyus a fenekét a földön húzva próbálja a mirigyet kiüríteni- többnyire sikertelenül. A felgyülemlő mirigyváladék allergiás tüneteket is okozhat, gyakori a hallójáratok gyulladása. (Hallójárat gyulladás kezelésekor érdemes a perianalis mirigy állapotát is ellenőrizni az állatorvosnak).
Súlyos esetekben a mirigyváladék utat keres magának a külvilág felé, kialakul a perianalis fisztula vagy sipoly. Ez az állapot azonnali állatorvosi kezelést igényel.

Kell-e tisztítani a bűzmirigyet és ha igen, milyen gyakorisággal?

Vannak kutyák (jellegzetesen a nagytestűek), amelyeknél sohasem okoz problémát a mirigy teltsége. Amíg nincs panasz, addig nem érdemes hozzányúlni a mirigyekhez. Közepes és kistestű kutyákban viszont annál gyakrabban fordul elő ez a probléma. Vannak olyan egyedek, amelyeknél havonta, ritkán még ennél is gyakrabban szükségessé válik a mirigy tisztítása. Több oka is lehet annak, hogy kutyánál bűzmirigyproblémák alakulnak ki, ezek közül kiváltó tényezők lehetnek: anatómiai, élelmi rosthiány (Glandulex Sacs), helytelen táplálkozás, fajtahajlam, genetika és allergia.

A tisztítást szakszerűen az állatorvos végzi. A gumikesztyűs kezének egyik ujját finoman a végbélbe vezetve kíméletesen kimasszírozza a mirigy tartalmát.

A csak kívülről végzett tisztítás sokszor nem elégséges, a durva nyomkodás a mirigy gyulladását idézheti elő- érdemes ezt a műveletet szakemberre bízni.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!