06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Mivel etessük ételallergiás kutyánkat?

Hogyan működik a hipoallergén kutyaeledel?

Célja az allergia és intolerancia kockázatának kiküszöbölése: olyan egyedi fehérjéket használ, amelyeket a kutya ellenanyagai nem ismernek fel antigénként, így kiküszöböli – vagy legalábbis minimalizálja – annak a kockázatát, hogy kutyája allergiás lesz.

Mire kell figyelni az összetevőinél?

A hipoallergén táp olyan kutyaeledel, amely egyszerű összetevőkből és egyfajta, különleges fehérjéből készül, amely általában nem található meg a legtöbb általános kutyaeledelben. Az összetevők listája általában rövid, és olyan alapanyokat tartalmaz, amelyekkel a kutyák ritkábban találkoznak – olyan zöldségekkel, mint a burgonya és húsokkal, mint a fürjhús, a rovarfehérje vagy akár a lazac.

Ezek a ritka összetevők segítenek elkerülni az allergiás tüneteket. Ahhoz, hogy megtudja, melyik hipoallergén kutyaeledelt vásárolja meg, először is meg kell értenie, hogy kedvence mire allergiás.

A kutyák ételallergiáját általában bizonyos fehérjék idézik elő, az állati fehérjék közül lehet bármilyen húsfajta (csirke, marha, sertés, bárány …) a tojás és tejtermékek, a növényi fehérjék közül pedig leginkább a szója és a glutén. A kutyák szervezete egy ideig kezelni tudja a fehérjék terhelését, de egy idő után túlérzékennyé válnak és ekkor mutatkoznak meg az ételallergia jelei. A tápok többségében van baromfihús, még akkor is, ha az adott táp alapvetően nem baromfi ízesítésű, -amolyan töltőanyagként funkcionál- hanem mondjuk halas vagy marhahúsos, ezért mindenképpen le kell ellenőrizni az összetevők listáját.

Amikor a kutyák olyat esznek, amire allergiásak, az immunrendszerük olyan tünetekkel reagálhat, mint a bőrirritáció (fülvakarás, szőrhullás, lábak/mancsok nyaldosása és harapdálása) tüsszögés és érzékeny gyomor (puffadás, hasmenés, hányás). 

Your Dog's Itchy Paws: 5 Causes and 6 At-home Remedies - Dr. Buzby's ToeGrips for Dogs

De semmi pánik, a megfelelő étrenddel nagyon jól kezelhető!

Hogyan lehet kideríteni az allergiás tünetek okát?

A legjobb módja annak, hogy megtudja, mely ételekre allergiás kedvence, az eliminációs, azaz kizáró diéta.

Az állatorvosok azt tanácsolják, hogy az eliminációs diéta alatt bevezetett táp egy „új” fehérjét tartalmazzon, ami csak egy másfajta húst/proteint jelent, amely általában nem található meg a normál tápokban, például őz, kacsa vagy akár vaddisznó. Ezt egy új tápláló szénhidráttal, például rizssel vagy burgonyával kell párosítani.
A eliminációs étrendnek körülbelül három hónapig kell tartania, a kutya nem kaphat sem jutalomfalatot, sem házikosztot, csak és kizárólag ezt a tápot– elvégre a diéta az diéta. Ha ez idő alatt nem produkál allergiás tüneteket, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kutya az előző táp valamely összetevőjére allergiás.

A legtöbb gazdi úgy dönt, hogy a fehérjével kezdi a tesztelést, mivel statisztikailag nagyobb valószínűséggel ez a tettes. Például, ha kutyája jelenlegi étrendje csirkét tartalmaz, akkor olyan hipoallergén kutyaeledelre kell váltania, amely nem tartalmaz csirkét, és ehelyett más fehérjére, például lazacra vagy bárányra támaszkodik.

Ezután hat-nyolc hetet kell várnia, és figyelnie kell, hogy lássa, elmúlnak-e kedvence allergiás tünetei. Ha nem, akkor továbbléphet a listán szereplő következő összetevőre, és megismétli ugyanazt a folyamatot. Ez időigényes és bonyolult is lehet, ezért is érdemes az állatorvost már a kezdetektől bevonni; egy tapasztalt szakember segíthet elkerülni a hibákat és megérteni a tüneteket.

Mitől jó a hipoallergén kutyatáp?

  • egyféle proteint tartalmaz (monoprotein menü)
  • nem tartalmaz tojást
  • nem tartalmaz szóját
  • gluténmentes
  • tartósítószer, színezék és adalékmentes

Például a Happy Dog Vet Hypersensitivity száraz kutyaeledel egyféle és ritkán használt állati fehérjét: fürjhúst és egyféle növényi fehérjét: gesztenyét tartalmaz töltelékanyagok nélkül. Ha a kutyádnál felmerül a tápanyag allergia, hypoallergén táppal etetve jó eséllyel enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek a tünetei.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!