06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

A kutya ételallergiája és kezelése

Mitől lehet allergiás a kutya?

A kutyák ételallergiáját általában bizonyos fehérjék idézik elő, az állati fehérjék közül lehet bármilyen húsfajta (csirke, marha, sertés, bárány …) a tojás és tejtermékek, a növényi fehérjék közül pedig leginkább a szója és a glutén. A kutyák szervezete egy ideig kezelni tudja a fehérjék terhelését, de egy idő után túlérzékennyé válnak és ekkor mutatkoznak meg az ételallergia jelei. A tápok többségében van baromfihús, még akkor is, ha az adott táp alapvetően nem baromfi ízesítésű, -amolyan töltőanyagként funkcionál- hanem mondjuk halas vagy marhahúsos, ezért mindenképpen le kell ellenőrizni az összetevők listáját.

Tünetei: fülvakarás, bőrirritáció, szőrhullás, lábak/mancsok nyaldosása és harapdálása, puffadás, hasmenés, hányás

De semmi pánik, a megfelelő étrenddel nagyon jól kezelhető!

Az állatorvosok eliminációs diétát szoktak javasolni monoprotein étrenddel, azaz egyféle fehérjét tartalmazó speciális menüvel. A halak és bárányhús, illetve a ritka összetevők pl. fürjhús csak nagyon ritka esetben idéznek elő allergiás tüneteteket, így ezekre érdemes koncentrálni mind eledelben, mind jutalomfalatban.

Hogyan lehet kideríteni?

Rá kell jönni, mi okozza a problémát, és azt kizárni az étrendjéből, erre való az eliminációs vagyis kizáró diéta.

Mit jelent az eliminációs diéta?

Keresni kell egy olyan tápot, amit addig a kutya még sohasem kapott. Hat héten keresztül a kutya kizárólag ezt eheti! Nem kaphat sem jutalomfalatot, sem emberi táplálékot, csak és kizárólag ezt a tápot. Ha ez idő alatt nem produkál allergiás tüneteket, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kutya az előző táp valamely összetevőjére allergiás.  Kifejezetten az allergiás betegek számára készülnek az ún. hypoallergén tápok.

Mitől jó a hipoallergén kutyatáp?

  • egyféle proteint tartalmaz (monoprotein menü)
  • nem tartalmaz tojást
  • nem tartalmaz szóját
  • gluténmentes
  • tartósítószer, színezék és adalékmentes

Például a Happy Dog Vet Hypersensitivity száraz kutyaeledel egyféle és ritkán használt állati fehérjét: fürjhúst és egyféle növényi fehérjét: gesztenyét tartalmaz töltelékanyagok nélkül. Ha a kutyádnál felmerül a tápanyag allergia, ezzel a táppal etetve jó eséllyel enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek a tünetei.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!