06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Cushing kór

A Cushing-szindróma akkor fordul elő, amikor a kutya szervezete túl sok hormont termel a kortizol nevű hormonból a mellékvesében. Leginkább felnőtt és idős kutyák körében fordul elő.

A normál kortizolmennyiség segíti a testet a stressz idején történő alkalmazkodásban, segít a megfelelő testtömeg, a szövetek szerkezetének, a bőr állapotának szabályozásában is, de segít leküzdeni a fertőzéseket és kordában tartani vércukorszintet is.

Cushing kór három fő típusa:

 • Agyalapi mirigy, vagy centrális forma: Ez a forma a gyakoribb, és a Cushing-beteg állatok 80-90% -ánál ez fordul elő.  A betegség kialakulását az agyalapi mirigy egy részének daganatos elváltozása okozza.
 • Mellékvese, vagy perifériás forma:a betegség ezen formáján a vesék közelében található hormontermelő szerv, a mellékvese daganatos elváltozása idézi elő. A Cushing-beteg kutyák kb. 15 %ánál fordul elő.
 • Iatrogén Cushing-szindróma: Ez a betegség akkor fordul elő, ha a szervezetbe kívülről tabletta vagy injekció formájában kerül szteroid. Sajnos ez időnként elkerülhetetlen a kutyus különféle betegségeinek kezelésekor.

Tünetei:

 • megnövekedett étvágy – a kortizolszint emelkedésének közvetlen következménye
 • megnövekedett szomjúság
 • gyakori vizeletürítés és inkontinencia
 • jellegzetes formában megnyilvánuló szőrhullás
 • vékony és sérülékeny bőr
 • bőrproblémák: elszíneződések (hiperpigmentáció), visszatérő bőrfertőzések
 • csökkent aktivitás, fáradtság
 • túlzott lihegés
 • megereszkedett/duzzadt has – a hasi szervekben megnő a zsír és a hasfal megnyúlik, mivel a szervek súlyosabbá válnak

 

Hogyan deríthető ki?

A hasi ultrahangvizsgálat értékes része lehet a Cushing-kór diagnosztikai folyamatának. Az ultrahang segítségével az állatorvos megnézheti a mellékveséket, meghatározhatja azok méretét és a daganat jelenlétét.

A betegség diagnosztikájában ugyancsak nélkülözhetetlenek a laborvizsgálatok.

A rendszeres laborvizsgálatok a későbbiekben is nagyon fontosak lesznek a beteg állapotának nyomon követésében és a kezelés hatékonyságának megítélésében.

 

Hogyan kezelhető?

Ha a problémát kedvenced mellékveseéjének daganatos elváltozása okozza és nem terjed ki mindkét mellékvesére, meg lehet kísérelni a daganatos mellékvese eltávolítását. Az agyalapi mirigy betegsége sajnos nem műthető, ilyenkor marad a gyógyszeres kezelés.

A nem operálható mellékvese daganat esetében is a gyógyszeres kezelést fogja javasolni az állatorvos.

Általában a kutya gyógyszeres kezeléssel aktív és normális életet élhet a betegséggel, bár egész életében szükség lesz a gyógyszer szedésre és a rendszeres monitorozásra

A legfontosabb dolog, amit tehetsz, az, hogy szigorúan betartod kutyád kezelési tervét! Figyeld viselkedését és tüneteit, és add be neki a megfelelő gyógyszeradagokat a megfelelő időben. 

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!