06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Érzékeny cicák – ételallergia és intolerancia

Az egyik leggyakoribb panasz, amit az állatorvosok hallanak a macskás gazdiktól, az, hogy kedvencük hány – hetente egyszer vagy kétszer is.
Annak ellenére, hogy az időszakos hányás előfordulhat, soha nem normális, még akkor sem, ha növényi anyag vagy szőrgolyó van benne.

A macska gyomor-bélrendszerén belül és kívül számos dolog okozhatja a gyomor érzékenységét, beleértve az élelmiszer-intoleranciát és az ételallergiákat. Bár hasonlóan hangzanak, ez a két fogalom nem ugyanaz.

Élelmiszer-intolerancia minden életkorban előfordulhat. Oka az, hogy a cica táplálékának valamely komponensét nem tudja megemészteni. Ez pedig többnyire valamilyen emésztőenzim -veleszületett vagy szerzett- hiánya miatt van. (Közismert emberi példa, hogy a japán emberek többsége hasmenést kap a tehéntejtől, ennek oka pedig az, hogy nem rendelkeznek a tej megemésztéséhez szükséges emésztőenzimekkel). Az étel -intolerancia leggyakoribb tünete a hasmenés és a hányás.

A cicák első pillantásra rendíthetetlen nyugalmú állatoknak tűnnek, valójában nagyon is stresszérzékenyek. Egy költözés, lakásfelújítás, család vita, új háziállat vagy gyermek érkezése a családba- ezek mind-mind „kiboríthatják” őket. A stressz egyik megnyilvánulási formája lehet cicáknál a hányás és a hasmenés. Ha azt veszed észre, hogy macskád hányt, vagy hasmenése van, egy pár napig még ne cseréld le a megszokott tápját, lehet, hogy „lelki” oka van a problémának. Viszont, ha a hányás vagy a hasmenés rendszeressé válik, akkor itt az ideje, hogy bevond az állatorvosod.

Könnyen emészthető élelmiszerek

Érzékeny gyomrú (hányásra vagy hasmenésre hajlamos) cicák esetében megoldást jelenthet a könnyen emészthető ételek etetése. Ide tartoznak a fehér húsok (csirke, pulyka, nyúl, tengeri hal), de diétás tápjaink között is fogsz találni a célnak megfelelőt.

Ételallergiák

Az intoleranciával ellentétben az ételallergia nemcsak a bélrendszert, hanem a szervezet egészét érintheti. A gazdi számára a legfeltűnőbbek a bélrendszeri  tünetek mellett kialakuló bőrtünetek. Szőrhullás, viszketegség, a bőr kipirultsága a legjellemzőbb.  Allergiás reakció szinte bármelyik táplálkozási komponensre kialakulhat, leggyakrabban a táplálékban lévő állati fehérjékkel szemben alakul ki. A tápanyag allergia kiderítése az állatorvos számára sem könnyű feladat. Ha erre van gyanú, az állatorvos olyan összetevőket tartalmazó tápot fog javasolni, amelyekkel korábban még nem találkozott a cica. Azonban ne várj gyors eredményt!

A tápváltás után minimálisan 4-6 hétre van szükség, amíg a cica szervezetéből kiürülnek az allergiát előidéző táplálkozási faktorok. Ezt a folyamatot hívjuk eliminációs diétának.

A megfelelő eliminációs diéta minimálisan 4-6 hetet vesz igénybe, mely során cicádnak csak és kizárólag a hypoallergén diétát szabad fogyasztania. Semmi nasi, semmi jutifalat, sem házikoszt nem megengedett!

A másik lehetőség, hogy speciális tápokat etetsz kedvenceddel, amelyekben a fehérjemolekulákat (amelyek az allergiát előidézhetik) enzimes módszerrel kisebb részekre „darabolják” a gyártási eljárás során. Ezek az ún. hypoallergén tápok. Az egyes hypoallergén tápok eltérhetnek egymástól abban a tekintetben, hogy mennyire kicsire darabolják szét az eredeti fehérjemolekulákat. Egy egyszerű példa: Nem mindegy, hogy egy nagy hókupacból ökölnyi hógolyókat készítünk, avagy kiskanállal cseresznye méretű darabokat képezünk. Minél kisebbek a részecskék, annál kisebb eséllyel alakulhat ki allergia a cica szervezetében.

Ne lepődj meg, ha a táp összetevőit böngészve pl. csirkehúst is találsz a csomagoláson. Nyugodj meg- ez a csirkehús nem ugyanaz, ami egy közönséges tápban található.
A  fehérjemolekulákat enzimes úton szétdarabolják és így már nem okozhatnak allergiát kedvencednél.

Ha Te vagy állatorvosod ételallergiára gyanakszik, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a hipoallergén eledeleket. A legtöbb vény nélkül kapható diéta nem tekinthető hipoallergénnek. Még akkor is, ha a táp pl. halas megjelölésű. Ugyanis nyomokban tartalmazhat csirkét, marhahúst vagy tojást, mivel sokféle háziállat-eledelt készítenek ugyanabban a létesítményben, ugyanazon berendezéssel. Csakúgy, mint egy sima csokoládé, gyakran arra figyelmeztet, hogy ” nyomokban tartalmazhat földimogyorót „, a keresztszennyeződés hasonlóan befolyásolhatja az állateledel-gyártást is.

Nagyon fontos, hogy hypoallergén táp etetésekor sem kaphat a cicád semmi mást, csak a tápot. Hiszen, ha továbbra is adod neki a problémát okozó táplálékokat, akkor semmilyen pozitív változás, gyógyulás nem várható.

Kérd állatorvosod segítségét, vagy fordulj a mi állatorvos szakértőinkhez!

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!