06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Mi történik, ha nem ivartalanítod a kislány görényedet?

A nőivarú görények ivarérése többnyire a születésüket követő év telének végén, tavaszán történik meg. A természetben ilyenkor a hímek „teszik a dolgukat” megtörténik a párzás és a nőstények többnyire vemhesülnek.

De mi történik, ha nincsen hím a közelben?

A görény ún. provokált ovulációs állat, ez azt jelenti, hogy maga a párzás váltja ki a peteleválást. Párzás híján elmarad az ovuláció és tartósan fennmarad az ivarzási állapot. Ez az állapot tartósan magas ösztrogén szintet jelent az állat számára.

A tartósan fennmaradó, magas ösztrogén szint súlyos csontvelő károsodást indít el, csökken a vörösvérsejtek és a vérlemezkék termelődése. Néhány hét alatt súlyos vérszegénység alakulhat ki és fokozódik a vérzékenységi hajlam is. Az esetek többségében jellegzetes szőrhiány is kialakul az állatok farkán, és a combok külső felszínén. Állatorvosi beavatkozás nélkül ezek a görik sajnos többnyire elpusztulnak.

Mi a megoldás?

Ha nem szeretnél kis göriket, akkor mindenképpen javasolt kedvenced ivartalanítása, amely végleges megoldást jelent a problémára.

Van egy alternatív megoldás, amely műtét nélkül is megoldja a problémát- ez pedig a hormon implantátum. Az állatorvos által beadott implantátum hosszú időre blokkolja a nemi hormonok termelődését a szervezetben. Jó tudni azonban, hogy ez nem jelent végleges megoldást, a hatás elmúltával (ami egy-két év is lehet) újra jelentkeznek a tüzelési tünetek kedvencednél.

És mi a helyzet a hímekkel?

Nos, más okok miatt, de náluk is javasolt az ivartalanítás. Ivaros hímeknél előfordulhat a prosztata megnagyobbodása, amely akár vizeletürítést is megakadályozhatja.

Az ivartalanítás csökkenti a hímek agresszivitását, kezesebbé, könnyebben kezelhetővé válnak- nem utolsó sorban jelentősen csökken a hímekre jellemző nem túl kellemes szag is.

Szerző: Dr. Zöldi Tamás

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!