06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Hallójáratgyulladás

Háziállataink között a hallójárat-gyulladás nagyon gyakori, szinte „népbetegségnek” számít. A kiváltó okok különbözősége ellenére a tünetek meglehetősen hasonlóak. 

Fejrázás, a fültőtájék gyakori vakargatása esetleg a fülkagyló kijáratánál megjelenő kellemetlen szagú váladék hívják fel a figyelmet arra, hogy kedvencünk fülével valami baj van.

Pet owners beware: FDA warns of potential dangers of flea and tick pills - Flipboard

A lógó fülkagylóval rendelkező kutyafajták (pl. spániel, uszkár), továbbá a szőrzettel borított hallójáratú ebek (pl. puli, bobtail) hajlamosabbak a hallójárat-gyulladásra. A kiváltó okok sokfélék lehetnek, leggyakrabban különböző gombák és baktériumok, ritkábban paraziták (rühatka) esetleg allergiás okok játszanak szerepet a gyulladás kialakításában. Nyári időszakban a kutyások esküdt ellensége, a toklász is gyakran bejut a kutyák fülébe, hirtelen jelentkező, heves fejrázást okozva.

Mi a teendőnk, ha ebünkön a fenti tüneteket észleljük?

Lehetőleg minél előbb forduljunk állatorvoshoz, aki megfelelő műszer (otoszkóp, CCD kamera) segítségével belenéz a kutyus fülébe és megállapítja mi a baj. Nem érdemes kísérletezni az otthoni kezeléssel, legtöbbször csak időt veszítünk és késleltetjük az állat gyógyulását.

Állatorvos kutya fülét vizsgálja otoszkóppal az állatorvosi klinikán

Az állatorvos tevékenysége is csak úgy lesz eredményes, ha a megfelelő diagnózis felállítása után célzott kezelést kezd el, pl. eltávolítja a fülbe került toklászt vagy atkák észlelése esetén megfelelő atkaellenes készítményt rendel. Makacs, elhúzódó esetekben szükségessé válhat a fülváladék mikrobiológiai vizsgálata, hogy pontosan tudjuk, milyen kórokozóval állunk szemben és milyen gyógyszerre van szükség.

Ritkán az állatban zajló allergiás reakció egyetlen megnyilvánulási formája a hallójárat-gyulladás, amely rendszerint nehezen kezelhető, lassú lefolyású. Az allergiás háttér kiderítése sokszor nem egyszerű, nagy szakértelmet igénylő állatorvosi feladat.

 

A betegség macskák között sem ismeretlen, bár ritkábban fordul elő. Az okok között leggyakoribb a parazitás eredetű hallójárat-gyulladás, amelyet a fülben élősködő, nagyítóval látható atkák okoznak. A tünetek hasonlóak, mint kutyákban- fejrázás, gyakori fülvakarás alakul ki, a hallójáratban nagy mennyiségű feketésbarna, mákszemre emlékeztető tartalom, halmozódik fel. Az atkák csak a macskák fülében élősködnek, más állatfajra és az emberre veszélytelenek. Meglehetősen makacs élőlények, kiirtásuk a cica füléből általában csak többszöri, ismételt kezeléssel és kitartó fülcseppezéssel lehetséges.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!