06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok súlyos, akár halállal végződő betegségeket terjeszthetnek kutyáink számára is.

Babesiosis
Az egyik leggyakoribb betegség a babesiosis, amelyet egy egysejtű parazita okoz. A kórokozó a véráramba kerülve megtámadja a vörösvérsejteket, elpusztítva azokat. A vörösvérsejtek pusztulása miatt rövid lappangási idő után (2-3 nap) rendkívül súlyos tünetek alakulnak ki, amelyek állatorvosi beavatkozás nélkül szinte biztosan elhullással végződnek.

Magas láz, elesettség, étvágycsökkenés, véres vizelet, majd sárgaság alakul ki és pár nap alatt végzetessé válhat a kórkép. A tünetek nagyon jellegzetesek, az állatorvos számára egyértelműek. Az időben megkezdett gyógykezelés szinte minden esetben sikeres. Ezért fontos, hogy kedvencünket már az első gyanús tünetek (kedvetlenség, bágyadtság) megjelenésekor állatorvoshoz vigyük, nem várjuk meg az egy- két nap alatt bekövetkező állapotromlást!

Lyme-kór
A másik betegség, ami kutyáinkra leselkedik, mely az emberre is veszélyes!
Alattomos, sokféle tünetet produkáló, nehezen diagnosztizálható kórkép, nem véletlenül hívják az orvosok ezerarcú betegségnek.

A kezdeti tünetek jellegtelenek. Bágyadtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, későbbiekben ízületgyulladások, sántítás, idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki a fertőzést követően hónapokkal, évekkel később. A betegség diagnózisa és gyógykezelése nem tartozik a legegyszerűbb orvosi feladatok közé. Hosszadalmas antibiotikum adagolással érhetünk el eredményt, de a már kialakult ízületgyulladások teljes gyógyítása többnyire nem sikerül.

Hogyan tudunk védekezni ezek ellen a betegségek ellen?

Fleas in Dogs - Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, Recovery,  Management, Cost

A legfontosabb, hogy hatékony készítménnyel védjük meg kedvenceinket a kullancsok támadásával szemben. Sajnos sok olyan készítmény van szabad forgalomban, amelyek kevésbé megbízhatóak kullancsokkal szemben, érdemes kikérni állatorvos tanácsát a készítmény kiválasztásakor.
A bajt sokkal könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint kezelni a kialakult betegséget.

A másik fontos dolog:
Ha kedvencünkön bármilyen gyanús dolgot tapasztalunk (étvágytalanság, szokatlan viselkedés, a vizelet színének megváltozása) haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. A késedelem akár a beteg életébe is kerülhet.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!