06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Kutyák számára veszélyes ételek – nyári sütögetés

Mind imádjuk a nyarat a családi sütögetésekkel és baráti grillezésekkel!  Kedvenceink is szeretik a társaságot, a finom falatokat pedig még inkább… azonban nem árt az óvatosság, ne dőljünk be a boci szemeknek, tartsuk be a következő óvintézkedéseket:

  •  Csontos húsok (csirke, sertésborda, steak, szálkás halak): a csontok elakadhatnak az emésztőcsatornában, megsérthetik a nyelőcsövet és a bélfalat. A túlzott csontbevitel hányást és komoly szorulást idézhet elő.

  • A hagymafélék és főként fokhagyma: ezeket TILOS adni a kutyáknak, mert súlyos mérgezést idézhetnek elő. Kezdetben hányás, hasmenés, a vizelet elszíneződése alakul ki. Későbbi stádiumban a vörösvérsejtek károsodása miatt vérszegénység alakul ki. Nemcsak a hagymát tilos adni kedvencednek, hanem minden olyan ételt, (pl. önteteket) amelyek magas koncentrációban tartalmaznak hagymafélét.

Ingyenes stockfotó aratás, aroma, aromás témában

  • Zsíros maradékok: a magas zsírtartalmú ételek emésztőrendszeri zavart,hányást és hasmenést okozhatnak. Súlyos esetben a túlzott zsírbevitel hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat, amely életveszélyes állapot sodorhatja kedvenced.

Ingyenes stockfotó aromás, barbecue, bbq témában

  • Nyers hús: A nyers hús veszélyes baktériumokat (E.coli, Salmonella, Campylobakter) is tartalmazhat ezek a kórokozók emberre és a házi kedvencekre is veszélyesek lehetnek. A baktériumok többnyire hányás és hasmenést idéznek elő, súlyos esetekben az egész szervezetre is átterjedhetnek. Nagyon figyelj előkészítéskor a húsra, nehogy elcsenjen egy falatot!

You Should Save Your Meat Fat | MyRecipes

  • Főtt kukorica: szintén egy kedvelt nyári alapanyag, maga a kukoricaszem nem árt a kutyának, viszont a csutka nem emészthető. Lenyelve nyelőcső vagy bélelzáródást is előidézhet.

Fiatal férfi kukoricát sült grill. Ingyenes fénykép

  • Avokádó: az avokádóban perzin található, ez egy toxin, amely hányást és hasmenést okoz

  •  Sós nasik: chips, perec, sósmogyoró – a túl magas sóbevitel a kutyáknál az ion egyensúly felborulásához, nátrium mérgezéshez vezethet. A tünetek: hányás, hasmenés, remegés, görcsök, idegrendszeri tünetek, eszmélet vesztés.

  • Csokoládé és jégkrém: a csokoládé mérgező anyagokat, úgynevezett metilxantinokat tartalmaz, amelyek súlyosan károsítják a kutya anyagcseréjét. A tej alapú fagylalt pedigtejcukrot tartalmaz, amelyet sok kutyus nem tud megemészteni ( ahogy a tejet sem). A tünetek: Hányás, hasmenés, puffadás, hasi görcsök.

  • Xilit: egy mesterséges édesítőszer, számtalan élelmiszerben megtalálható a rágógumitól kezdve a süteményekig. Kutyák nem képesek feldolgozni ezt a vegyületet. Elfogyasztás után vércukor szintjük drámaian lezuhan, görcsök, nyálzás, remegés, eszmélet vesztés alakulhat ki. A xilitmérgezés májkárosodást is előidézhet kutyákban.

Elölnézet francia macarons lekvárokkal Szabad fotó

+ nyári jótanácsok: vigyázzunk a forró aszfalttal és a tűzzel, legyen kéznél mancsápoló az esetleges sérülések gyors ellátására és MINDIG legyen kedvenced előtt friss víz!

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!