06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Milyen a legjobb kutyatáp kölyökkutyáknak?

A kölyökkutya első hónapjai a gyors növekedésről szólnak – az immunrendszere fejlődik, a csontok nőnek, az izmok erősödnek. Mindehhez tápanyag-sűrű étrendre van szükség, amelyet úgy alakítottak ki, hogy támogassa a kiskutya fejlődésének optimális sebességét.

Ezért kritikus fontosságú annak biztosítása, hogy elegendő minőségi táplálékot kapjanak: a kölykök étrendje a felnőttekéhez viszonyítva koncentráltabb, tápanyagokban és energiában gazdagabb kell legyen, eltér benne az egyes tápanyagok és energiatartalom aránya is, ezért a kölyköket felnőtt kutyáknak való táppal etetni veszélyes!

Az otthon összeállított és elkészített táplálék (házikoszt)  nem feltétlenül tartalmazza az összes összetevőt, amire szüksége van egy kölyökkutyának. A jó minőségű, kölyökkutyáknak kifejlesztett tápnak fontos előnyei vannak a felnőtt kutyaeledelekkel szemben, mivel kifejezetten a kölyökkutya táplálkozási szükségleteihez lett kifejlesztve, és megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaznak. Gyors növekedésük miatt a kölyökkorban elkövetett táplálkozási hibáknak súlyosabb, sőt visszafordíthatatlan és egész életen át tartó következményei lehetnek. Ezek a menük úgy vannak összeállítva, hogy tartalmazzák a fehérjék és a kalcium optimális arányát. A túlzott fehérje és kálciumbevitel a csontok túlzottan gyors növekedését idézheti elő, amely végtag deformitásokhoz, ízületi problémákhoz vezethet, elsősorban nagy testű kutyákban.

A házikoszttal való etetés gyomor- és bélirritációt okozhat, különösen a zsíros, fűszeres ételek okozhatnak ilyet. Imádjuk a kicsiket, és szívesen jutalmazzuk őket, de nagyon fontos, hogy a napi tápanyagbevitelbe SZÁMOLD BELE a jutifalatokat is!

Mire van szüksége egy kölyökkutyának?

Elsősorban meg kell alapozni egy erős immunrendszert, amire támaszkodhat majd felnőtt és idős korában. 6–8 hetes korukban napi négy kis adagos étkezéssel érdemes etetni őket, hat hónapos és egy éves kor között elegendő a napi két etetés. Felnőtt kutyákat (egy éves kor fölött) elegendő naponta egyszer etetni. (kivételt tehetünk a gyomorcsavarodásra hajlamos nagy testű fajtáknál, ahol a napi adagot érdemes két kisebb részletben odaadni kedvencünknek).

A legtöbb kölyökkutya négyhetes kora körül elkezdhet szilárd táplálékot enni. Az elválasztás után a kölyökkutyák többsége elveszíti a tejcukor (laktóz) emésztési képességét. Ezért, bár kis mennyiségek tolerálhatók, a tej etetése bélzavart és hasmenést okozhat, mivel a kutyák nem tudják megemészteni.

A tápanyagigény eltér a testmérettől függően is:

kistestű (small & toy)

 • apró száj, apró gyomor – tehát apró tápszemek szükségesek a könnyebb rágás és emésztés érdekében
 • gyors növekedési perióduson mennek keresztül, nagyon gyorsan elérik a felnőttkori méretüket: magas fehérje, zsír-és kalcium tartalmú eledelre van szükség a gyors anyagcsere miatt

közepes testű (middle)

 • A közepes fajtájú kutyusok anyagcseréje valamivel élénkebb, mint nagytestű társaiké, tápanyagigényük is ehhez igazodik
 • 12 hónapos korukra érik el a felnőttkori súlyukat, ekkor meg is történhet a felnőtt étrendre áttérés

nagytestű (large/giant)

 • alacsonyabb energia-, zsír- és fehérjetartalmú tápra van szükség, mint a kisebb testű fajtáknál
 • a nagytestű fajták eledelei alacsonyabb kalcium-és foszfortartalommal rendelkeznek, ugyanis a kelleténél több kalcium fogyasztása abnormális csontnövekedéshez és ízületi problémákhoz vezethet

               

Honnan tudod, hogy jó minőségű táp? Mire kell figyelni az összetevők között?

Az összetevők minőségében hatalmas különbségek lehetnek: pl. két kutyaeledel tartalmazhat ugyanúgy 27%-ban fehérjét, de az emészthetőség szempontjából nagyon eltérő lehet! Nem (csak) az számít, hogy mennyi a fehérje a tápban, hanem főleg az, hogy abból mennyi szívódik fel a szervezetben, mennyi tud hasznosulni. Természetesen azt is érdemes figyelni, hogy a fehérjetertalom milyen eredetű. Jó minőségű állati fehérjéket tartalmaz-e a táp, avagy esetleg szója hozzáadásával érik el a kívánt fehérjeszintet. Az állateledelek összetevőit arányuk  szerint rendezik az összetevőlistán, nézzük, mit kell keresni a csomagoláson:

 • magas hústartalom – keresd meg a címkén a húsféléket, és győződj meg arról, hogy ezek az első helyen szerepelnek az összetevők között. A valódi hús vagy húsliszt egyaránt hasznos fehérjeforrás
 • nincs teletömve „töltelék” anyagokkal, állati melléktermékekkel, tartósítószerrel, ízfokozóval, mesterséges aromákkal
 • értékes szénhidrátokat tartalmaz: gyümölcsöket, zöldségeket

Az energiatartalom és a fehérje mellett vannak más fontos tápanyagok és összetevők, amelyek létfontosságúak a kölyökkutya étrendjében:

 • Vitaminban gazdag halolajok az általános egészségi állapot támogatásához
 • Alapvető vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek támogatni az immunrendszert, és segítenek a kiskutyának abban, hogy egészséges maradjon a növekedés kritikus szakaszában
 • Állati eredetű fehérjeforrások segítik a növekvő izmok, létfontosságú szervek, valamint a bőr és a szőrzet táplálását
 • Rostforrás, amely segít megőrizni a kiskutya érzékeny emésztőrendszerét és tovább eltelíti
 • Ideális kalcium- és foszforszint, amely segíti a kiskutyát az erős fogak és csontok kialakulásában

Ezek a táplálkozás fontos építőkövei. Keresd meg ezeket, amikor száraz vagy konzerv kutyatáplálékot vagy jutalomfalatot választasz.

Ha ránézel kedvencedre, a saját szemeddel láthatod, hogy jól választottál-e neki tápot:

 • látszik a kutyán, hogy szívesen fogyasztja
 • jól látható jelei vannak a minőségi összetevőknek: szép szőrzet, egészséges bőr, aktív életmód, jó kondíció – boldog kutya
 • a végtermékből kiderül, hogy nincs baj az emésztésével: tömör – azaz könnyen felszedhető kell legyen

A nedves eledelek segítik a megfelelő folyadékbevitelt, ha a kiskutya keveset iszik, ezzel lehet kompenzálni.

Milyen ételek veszélyesek a kiskutyára?

Tartsd távol a kutyusod az avokádótól, a csokoládétól , a szőlőtől, a mazsolától és az élesztőből készült termékektől. Kerüld a hagymát, a fokhagymát és a metélőhagymát is; tej és nagy mennyiségű tejtermék, például sajt; alkohol; kávé és koffein; sós nasik, például burgonya chips; és a xilit-tel édesített ételeket, például sütik, pékáruk és cukorkák. A xilit, amelyet rengeteg késztermékben is használnak, májelégtelenséget okozhat a kutyáknál.

Váltás felnőtt tápra

Amint a kölykök elérték a várható felnőtt testsúly 90% -át, át kell váltani a növekedési étrendről a fenntartásra alkalmas étrendre, azaz a felnőtt tápokra.

A kis fajták esetében 9-12 hónapra; a nagy fajták esetén 12-18 hónapra számíthat.

A váltás fokozatosan történjen meg, egy kényelmes ütemterv egy hétre lebontva:

1-2. nap: 3 rész kölyök táp + 1 rész felnőtt

3-4. nap: 2 rész kölyök táp + 2 rész felnőtt

5-6. nap: 1 rész kölyök táp + 3 rész felnőtt

7. nap: felnőtt táp

NEM SZABAD A KÖLYÖKKUTYA ÉTVÁGYÁRA HAGYATKOZNI ETETÉSKOR:

a túl sok evés miatt túlságon felgyorsulhat a növekedés problémákat okozva a csontok-és ízület fejlődésében, az elhízás pedig korai ízületgondokat eredményezhet!

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!