06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Mindent a kennelköhögésről

Az ősz és a tél jellemzően a különböző felső légúti megbetegedések szezonja, mert a hűvös, csapadékos időjárás kedvez a légúti megbetegedéseknek.

A  kennelköhögés egy meglehetősen  fertőző légúti betegség, amely légcső- és hörgőgyulladást okoz: ezt vírusok (többnyire parainfluenza, herpes- és adenovírusok)  és baktériumok  (főleg a Bordetella brochiseptica) okozzák. A kutyák általában olyan helyeken kaphatják el és adhatják át, ahol sok kutya gyűlik össze, például panzióban és napköziben, kutyafuttatóban, kiképző csoportokban és kutyakiállításokon. 


A kórokozók- az emberi influenzához hasonlóan- cseppfertőzéssel terjednek. A fertőzés kockázata miatt nem javasoljuk a közös etető, itatóedények, játékok használatát, mert ezekkel könnyedén továbbadhatók a kórokozók.

Mik a tünetek?

  • tartós, heves köhögés, amely gyakran kifejezetten magas hangú, száraz, ugató jellegű – ez a legnyilvánvalóbb tünet
  • orrfolyás
  • tüsszögés
  • szemváladékozás
  • étvágytalanság
  • láz

Lehetnek szövődmények?
Fiatal kölykök, idős állatok, valamint a szív- vagy tüdőbetegségben szenvedőknél nagyobb a szövődmények kockázata (pl. tüdőgyulladás), lábadozó és/vagy legyengült immunrendszerrel rendelkező kutyáknál is nagyobb a fertőződés kockázata, ezért nagyon fontos a minőségi táplálék, immunerősítés és a rendszeres mozgás.

Hogyan kezelhető a bántalom?
A kennelköhögés gyakran okoz makacs, akár több hétig elhúzódó tüneteket. Célszerű ilyenkor  nyálkaoldókat, köptetőket adni kedvencünknek.  A népi praktikák  is hasznosak lehetnek,-  méz, fokhagyma, kamillateás inhalálás segítenek a tünetek legyőzésében.

Ha a tüneteket láz, levertség, étvágytalanság is kíséri, megfontolandó az antibiotikum adása is.

Hogyan lehet megelőzni?
A nagy „társasági élet” fokozhatja a fertőzés kockázatát. Tehát, ha  egy mód van rá, kerüljük el a kutyás rendezvényeket, kutyafuttatókat, panziókat. Ha ez semmiképpen nem megoldható, akkor javasolt a védőoltás négylábú kedvencünknek.

 A védőoltást szokatlan módon nem injekcióként juttatják az állatorvosok a kutya szervezetébe, hanem az orrukba kell cseppenteni. Más vakcinákkal egy időben is alkalmazható, a védettség az egyik komponens ellen 3 nap múlva, a másik ellen viszont csak három hét múlva alakul ki, ezért célszerű a kockázat  (kutyaiskola, panzió, kiállítás) kialakulása előtt  legalább három héttel beadatni kedvencünknek.

Kinek ajánljuk?
A  kennelköhögés elleni vakcina minden kutyusnak ajánlható, akik „társasági életet” élnek. Tehát a kutyaiskolába, kutyafuttatókba, panzióba járó négylábúaknál kifejezetten célszerű beadatni, mert ott nagyobb a fertőzésveszély. A vakcina 3 hetesnél idősebb, egészséges  kutyusoknak adható és a vemhes állatok is vakcinázhatók. A védőoltás egyéves védettséget ad, tehát évente ismétlendő.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!