06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Műtét utáni táplálás

Egy műtéti beavatkozás komoly megterhelést jelent az állatok szervezete számára, a lábadozás időszakában gazdiként sokat segíthetsz neki!

Természetesen más terhelést jelent a betegnek egy pár perces testfelületi műtét, mint egy csonttörés ellátása vagy egy hasüregi beavatkozás. Műtét után a pácienseket minden esetben fájdalom csillapítókkal és szükség esetén egyéb gyógyszerekkel is ellátják a műtét utáni időszakban.

Van néhány dolog, amivel elősegíthetjük, hogy kutyusunk/cicánk minél előbb lábra álljon, és elkerülhetjük, hogy esetleg állapota tovább romoljon.

Ebben az időszakban nagyon fontos a megfelelő táplálás, hiszen a műtét által megviselt szervezetnek vissza kell nyernie a korábbi állapotát. Az állatorvos a végzett műtét típusától függően fog tanácsot adni az etetés legmegfelelőbb módjáról.

kutya műtét utáni ruhában

A betegség/beavatkozás alatt megváltozik a szervezet tápanyagszükséglete, rendszerint csökken az állat étvágya. Szervezetét viszont a betegség alatt is el kell látni fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal és nagy figyelmet kell fordítani a folyadékháztartásra!

  • nem ehet túl zsíros vagy nehezen emészthető táplálékokat
  • mindig legyen előtte víz!

Műtét után a magas energiatartalmú étrend ajánlott, amivel hatékonyan biztosíthatja a szükséges energiát az állat számára anélkül, hogy annak nagy mennyiségű eledelt kellene elfogyasztania – ezáltal kímélve emésztőrendszerét a felesleges terheléstől (puha állagú élelem: paszta, beáztatott száraztáp, konzerv/alutasakos nedvestáp).

A gyógyulás időszakában különösen fontos, hogy az állat jó minőségű táplálékot fogyasszon (lehetőleg több részletben, kis adagokban), emellett vannak táplálék kiegészítők, amelyek bizonyos esetekben segítik a gyorsabb felépülést és megrövidíthetik a kellemetlen lábadozás idejét.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!