06 30 532 2651 (H-P: 9-19, SZ: 9-12, V: 16-19) info@petcare.hu

Táp, nyers etetés vagy házi koszt?

A kérdés, amelyet minden kutyatulajdonos feltesz magának: mivel kell etetnem a kutyámat? Mi a legjobb étrend a kutyám számára? A kutyám elegendő vitamint kap az ételéből?

 

Házikoszt

Kutya ül egy fából készült szék Szabad fotó

A hagyományos házi koszt-pártiak szerint évezredekig nem léteztek tápok és az állatok emésztése remekül alkalmazkodott az emberi ételmaradékok fogyasztásához. Ebben alapvetően igazuk van. A házi kosztot a kedvencek nagy része szívesen elfogyasztja, mert kedvelik a nedves állagú, változatos táplálékot. Néhány dolog azonban ellenük szól: az ételmaradékok nem feltétlenül felelnek meg a kutyák élettani igényeinek. Előfordulhat vitamin- vagy ásványi anyag hiány, amit táplálék kiegészítőkkel kell pótolni. Különösen igaz ez a nagy testű kutyafajták gyors növekedésű fiatal egyedeire. Náluk különösen oda kell figyelni a megfelelő tápanyag ellátásra.

A kutyaeledel házi készítése gazdaságos lehetőség lehet más kiváló minőségű menühöz képest, különösen akkor, ha különleges táplálkozási igényű kutya etetéséről van szó, viszont a kutyák makro-tápanyagigénye nagyban különbözik az emberétől!

Például, míg az emberi étrendnek nagyjából 40% szénhidrátból, 30% fehérjéből és 30% zsírból kell állnia (kortól, aktivitási szinttől és egyéni igényektől függően),

a kutya étkezésének hozzávetőlegesen 15% szénhidrátot, 55% fehérjét és 30% zsírt kell tartalmaznia.

Ezért a kutyának való főzés során könnyen előtérbe helyeződhetnek az emberi igények, és akaratlanul is helytelenül kiegyensúlyozott étrendet biztosíthatunk a kutya számára. Az emberek számára egészséges összetevők, mint a szőlő, hagyma, avokádó, hagymák, bizonyos diófélék, xilit, gomba, csonthéjasok, rebarbara és élesztő súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a háziállatoknál, illetve a kutyák érzékenyek a zsírra, és a túl sok fogyasztása hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, amely súlyos, néha végzetes állapot, ha nem kezelik. Az otthoni főzés során a kutya étrendjének zsír-, szénhidrát- és fehérje arányát a legnagyobb éberséggel kell ellenőrizni.

Nyers etetés – azaz BARF

Dog Raw Food Diet Guide | Bentons Road Vet

A gazdik egy bizonyos körében népszerű a nyers étel-diéta, más néven BARF. Ez hasznos lehet például ételallergiás vagy ételintoleranciával küzdő kutyák számára, itt kizárhatóak a töltőanyagok és mesterséges adalékanyagok, viszont a nyers hús számos káros baktériumokat hordozhat, például szalmonellát vagy e. colit, és ne feledkezzünk meg róla, hogy óvatosan kell bánni a csontos húsokkal, nehogy sérülést okozzon a belső szervekben és a nyers hús megköveteli a szigorú tárolást és hűtést, esetleg előkészítést. A nyers ételek vásárlásának ára lényegesen drágább, mint a száraz vagy konzerv opciók, különösen a legjobb minőségű termék esetében.

Mi a helyzet a tápokkal?

Háziállateledel öntése egy tálba Szabad fotó

Talán a legjobb ok a tápokkal való etetésre, hogy a kiváló minőségű termékek kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak: minden elképzelhető ízben kapható, valamint a száraz bőrtől és az allergiától a húgyúti betegségekig számtalan táplálkozási igényt kielégítő menüt találhatsz. A száraz eledeleket úgy alakítják ki, hogy minden szükséges fehérjét, szénhidrátot, vitamint, rostot és ásványi anyagot biztosítsanak, amelyekre a kutyának szüksége van. Továbbá a száraztáp jobb a fogak egészségének, mint a konzervek vagy a nyers ételek, mert a kemény tápszemek a fogak számára csiszoló-tisztítóként működnek, ezáltal nem ragadnak meg a fogakon és az ínyen az ételmaradékok. Az gazdi számára egyetlen más típusú étel sem olyan kényelmes, mint a száraz és ropogós táp. A száraztáp hosszú ideig tárolható, könnyen szállítható (akár utazás alatt is), nem igényel hűtést vagy előkészítést!

A tápok alapvetően három kategóriára bonthatók: belépő szintű, közepes és felső kategóriás termékekre. Senki se gondolja azt, hogy a reklámokból jól ismert termékek jelentik a lehető legmagasabb színvonalat 🙂

Nehéz helyzetben van, aki megpróbál eligazodni a hatalmas választékban, a márkák minőségi skálája változatos: az alacsonyabb minőségű tápok rossz fehérjeforrásokat tartalmaznak, például az egészséges csirkehús helyett „baromfi melléktermék”-eket tartalmaz. Egyes márkák többnyire töltőanyagokat tartalmaznak, például kukoricát vagy búzaglutént, amelyek mind irritálhatják a kutya emésztőrendszerét – tehát az olcsóbb táp így drágább, mivel sokkal többet kell etetni belőle, nem telíti el a gyomrot és plusz táplálék kiegészítőkre is szükség lesz a nem megfelelő vitamin és ásványi anyag tartalom miatt.

Akkor mi a megoldás?

A címben szereplő kérdésre nem adható egyértelmű válasz. Mindenkinek a saját körülményeire, lehetőségeire kell szabnia kedvence táplálását messzemenően figyelembe véve az egészség megőrzését és az állat élettani igényeit.

Nézzen szét termékeink között!

Szeretné beszerezni kedvencének a legjobb minőségű eledelt vagy táplálékkiegészítőt?

Természetesen!